wtorek, 5 września 2017

Sos z borowików szlachetnych

To jeden z najlepszych sosów jakie jadłam w życiu. Boski.

Sos z borowików szlachetnych (około 5 porcji):


  • borowik szlachetny około 1 kg
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • mała śmietana 12 %
  • 3 łyżki mąki
  • 4 - 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • pieprz
  • sól
  • woda (do zakrycia grzybów)

Cebulkę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na oleju. W garnku rozpuścić masło i dodać oczyszczone, pokrojone grzyby. Ja kroiłam je w plastry, a mniejsze na pół lub ćwiartki. Dusić do miękkości często mieszając. Wrzucić cebulkę, przyprawy. Zalać wodą do zakrycia grzybów. Gotować kilka minut. Dodawać powoli rozrobioną śmietanę i mąkę, zagotować. Proporcje mąki można dowolnie zmieniać. Ja chciałam uzyskać sos lekko zawiesisty, oblepiający makaron. Jeśli chcecie go użyć do mięsa tudzież ziemniaków proponuję zmniejszyć ilość mąki wedle uznania nawet do jednej łyżki. Śmietana 12 % jest idealna, ponieważ borowiki szlachetne mają rewelacyjny, słodki posmak tak, że sos wychodzi słodki jak po użyciu śmietany 30%.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz