piątek, 4 sierpnia 2017

Ziemniaki po warszawsku z sosem czosnkowym

Przepis został zaczerpnięty z gazety "Kobieta i życie". W ogóle doznałam olśnienia, że na blogu nie zamieściłam do tej pory żadnego sosu czosnkowego, który już wielokrotnie robiłam na kilka sposobów. Także dzisiaj jest dwa w jednym: ziemniaczki i sos, bo pasują do siebie idealnie.

Składniki na ziemniaki po warszawsku z sosem czosnkowym (4 - 8 porcji w zależności od tego czy jecie je same czy są one dodatkiem do czegoś):


Ziemniaki:
  • 8 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki startego sera żółtego np. Gouda
  • opakowanie sera niebieskiego np. Lazur
  • łyżka bułki tartej
  • zioła prowansalskie
  • sól (której nie było w oryginalnym przepisie, ale być musi)

Sos:
  • świeży ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • jogurt 500 ml
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżka koperku (ziół można dodać więcej jeśli ktoś lubi)
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki należy umyć i wyszorować, a następnie gotować około 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Ziemniaki ponacinać wzdłuż i wydrążyć środki, doprawić ziołami prowansalskimi i solą. Lazur pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ze startym na grubych oczkach serem żółtym i bułką tartą. Tak oto powstałym farszem napełnić wydrążone ziemniaki. Całość ułożyć na blasze i zapiekać około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie lepiej sprawdzić czy ziemniaki są już gotowe czy jeszcze potrzebują kilku dodatkowych minut (wszystko zależy jaką mamy odmianę ziemniaka).

Ogórka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odstawić na chwilę i odcisnąć nadmiar wody. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, sok z cytryny, oliwę i wymieszać z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać.

Ziemniaczki w wersji solo.

2 komentarze:

  1. Wygląda to tak pysznie, że żałuję że nie dane jest mi skosztować:(
    NC

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic się nie martw :) Zrób sama albo daj komuś link, żeby ci zrobił ;)

      Usuń