środa, 19 lipca 2017

Pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami

Przepis wzorowany na smakach dzieciństwa mojego męża. Takie pierogi robiła jego mama, a jak zauważyliśmy są niedostępne w sklepie. Z resztą jak się zna smak tych domowych to sklepowe okazują się marną imitacją. Pierogi z kaszą i grzybami kojarzą mu się m.in. ze świętami. Postanowiłam, że spróbuję je zrobić. Efekt? Sami zobaczcie :)

Składniki na pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami (około 50 sztuk):


Ciasto:
  • mąka 800 g
  • jajko
  • łyżeczka oleju
  • łyżeczka soli
  • kubek ciepłej wody około 300 ml
Farsz:
  • 2 torebki kaszy jęczmiennej
  • suszone grzyby około 500 g
  • masło około 2 łyżek
  • 3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • majeranek

Jak w pozostałych moich przepisach pierogowych przypominam instrukcję robienia ciasta: Mąkę przesiać przez sitko, dodać odrobinę soli, jajko. Wyrabiać stopniowo, dodając ciepłej wody (ciasto ma się odklejać od ręki). Odstawić na 15 minut pod przykryciem. Ugotować kaszę w osolonej wodzie, odcedzić i poczekać aż ostygnie. Grzyby gotować około 30 minut, odstawić do wystygnięcia, po czym należy pokroić je w drobną kostkę. Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić na maśle. Dodać grzyby i smażyć jeszcze około 10 minut. Obficie doprawić. Farsz ten potrzebuje dużo soli i pieprzu, aby miał wyrazisty smak. Zioła każdy reguluje według uznania. Na koniec dodać kaszę i dokładnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać literatką. Na kółka nakładać dużo farszu, pamiętając, by zostało tyle miejsca, aby dały się one dobrze skleić. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów. Można podawać z podsmażoną cebulką. Można też (jak lubi mój mąż) gotować je przez 3 minuty, a potem podsmażyć na patelni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz