wtorek, 9 maja 2017

Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym z "Ojca Chrzestnego"

Już od dawna myślałam o zrobieniu tego słynnego spaghetti, ale przypomniałam sobie o nim dziś (w sumie nie wiem dlaczego). Włosi mnie inspirują, Włochy uwielbiam, włoskie makarony kocham. Przed zrobieniem spaghetti oglądałam ponownie wycinek filmu na YouTubie. Mam stronę wyrwaną z gazety, ale okazało się, że jednego składnika brakowało. Zrobiłam idealne, kropka w kropkę. Sos z dodatkiem wina. Włoska poezja.

Składniki na spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym z "Ojca Chrzestnego" (3 - 4 porcje):


Klopsiki:
  • mięso mielone wieprzowo - wołowe
  • 2 szalotki
  • jajko
  • garść natki pietruszki
  • sól 
  • pieprz


Sos:
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy 500 ml
  • duży pomidor malinowy
  • ocet balsamiczny łyżka (opcjonalnie)
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1,5 cienkiej kiełbaski pikantnej

Szalotki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać mięso z szalotkami, jajkiem i natką pietruszki. Doprawić. Zagnieść, uformować średniej wielkości kulki i podsmażyć do zarumienienia. Zdjąć z patelni. Podsmażyć też pokrojoną w cienkie paseczki kiełbasę. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlać przecier i dorzucić pokrojonego w średnią kostkę pomidora. Dodać kiełbasę i pulpeciki. Wlać 100 ml wina i ocet balsamiczny. Wymieszać i dusić około 30 minut. Doprawić cukrem (solą i pieprzem w razie potrzeby). Ugotować al dente makaron spaghetti (około 350 g). Wrzucić makaron na patelnię. Wymieszać.


Niesamowity sos.





Scena z filmu "Ojciec Chrzestny".



Hej, chodź tu chłopcze, nauczę cię czegoś. Nigdy nie wiesz, kiedy nadejdzie dzień, w którym będziesz musiał ugotować coś dla 20 kolesi. Popatrz, zaczynasz od odrobiny oliwy. Potem podsmażasz czosnek. Dodajesz pomidory i pastę pomidorową. Podsmażasz je. Musisz pilnować, żeby nie przywarły. Doprowadzasz do wrzenia. Wrzucasz swoje klopsiki i kiełbaski, nie? I trochę wina. I trochę cukru, to mój trick.

2 komentarze: