czwartek, 27 kwietnia 2017

Gulasz warzywny z czerwoną soczewicą

Tego dania miałam okazję niespodziewanie spróbować w pracy. Pan z firmy cateringowej postanowił poszerzyć nasze horyzonty smakowe, a Panie z kuchni mnie zawołały jako, że każdy powoli wie, że mam coś wspólnego z gotowaniem... Zgadywałyśmy składniki i na tej podstawie próbowałam znaleźć przepis, który odpowiadałby temu daniu. Mnie ono  bardzo smakowało, dlatego też postanowiłam odtworzyć je w domu. Była też zupa krem, ale o tym niebawem.

Składniki na gulasz warzywny z czerwoną soczewicą (4 porcje):



  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • duża marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • cukinia 400 g
  • pieczarki 250 g 
  • 1/2 czerwonej papryki
  • papryczka chili
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • sól
  • cząber
  • łyżka słodkiej papryki

Cebulę, seler naciowy i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki paprykę i dorzucić do reszty warzyw. Dodać pokrojone w paski pieczarki i wsypać soczewicę. Zalać pomidorami i dusić chwilę pod przykryciem. W tym czasie pokroić cukinię na większą kostkę. Dorzucić do reszty składników. Przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cząbrem, solą, słodką papryką oraz drobno pokrojoną papryczką chili. Dusić do miękkości soczewicy i cukinii. Uwaga: cukinia ma pozostać nierozgotowana!

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz