piątek, 3 marca 2017

Krem z prawdziwków posypany parmezanem i natką pietruszki

Grzybki dostałam zamrożone od babci, rodzinne zbiory. Uwielbiam grzyby toteż od razu wiedziałam jak je wykorzystać. Od razu przypomniały mi się wycieczki na grzybobranie do lasu :) Chętnie bym pojechała, choćby zaraz. Tym razem zdecydowałam się na zupę krem.

Składniki na krem z prawdziwków posypany parmezanem i natką pietruszki (4 porcje):


  • prawdziwki mrożone (lub świeże) około 600 g
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • seler, por, kapusta (opcjonalnie)
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • duża cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • kostka warzywna lub przyprawy (wedle uznania)
  • sól
  • pieprz

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Wrzucić wcześniej już pokrojone grzyby na patelnię do cebuli. Jeśli grzyby są świeże to wiadomo, że należy je wcześniej oczyścić i pokroić. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie obrać warzywa i gotować  w około 1,5 l wody przez 20 minut w przyprawach lub rozpuszczonej kostce warzywnej. Jeśli używamy selera, pora i kapustę to musimy je wyłowić (podobnie jak liście laurowe etc.). Wywar połączyć z grzybami. Gotować kolejne 10 minut. Zabielić śmietaną i w razie potrzeby ponownie doprawić. Odstawić zupę i zblendować na gładką masę. Podawać posypaną parmezanem i natką pietruszki. Niektórzy jedzą zupy krem z grzankami, ale dla mnie to stanowczo zbyt dużo. Krem sam w sobie jest bardzo sycący.


Jeśli ktoś woli - wersja bez dodatków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz