poniedziałek, 13 lutego 2017

Żurek

Bałam się, ponieważ nigdy wcześniej go nie robiłam, ale moje obawy na szczęście okazały się bezpodstawne. Wyszedł pysznie za pierwszym razem! Kolejna zupa do mojej kolekcji kulinarnej :)

Składniki na żurek (5 litrów):


  • 3 lub 4 marchewki
  • seler
  • 3 pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • surowy wędzony boczek ok 25 dag
  • 3 lub 4 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 1 litr zakwasu na żur (kupiłam dwie butelki 0.5 l) 
  • duża śmietana 12%
  • 3 parzone białe kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Warzywa obrać i zalać lekko osoloną wodą (około 3l). Gotować przez 20 minut z dodatkiem przypraw (liście laurowe, ziela angielskie). Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę. Boczek pokroić w małej wielkości kostkę i podsmażyć na nienatłuszczonej patelni. Kiedy boczek się wytopi dodać cebulę, zeszklić. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w dużej wielkości kostkę. Wyjąć warzywa (i zrobić z nich np. sałatkę warzywną) i dodać cebulę z boczkiem oraz ziemniaki. Gotować 15 minut. Wlać żur i zagotować. Stopniowo dodawać śmietanę, zagotować. Dodać obrany, rozgnieciony czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem według uznania. Osobno gotowałam kiełbasy przez czas około 30 minut. Pokroiłam je w plasterki i wrzuciłam do zupy. Zapewne można kiełbasy gotować także w zupie, ale jakoś tak wyszło, że ugotowałam je osobno. Myślę, że nie robi to większej różnicy. Domownikom smakowało :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz