wtorek, 3 stycznia 2017

Sos beszamelowy

Sos zrobiony przez mojego tatę. Potrzebowałam go do mojej lasagne, więc podpatrzyłam jak się go robi. Teraz już wiem! :) Próbowałam wcześniej, ale miałam małe problemy z proporcjami.

Składniki na sos beszamelowy:


  • masło około 50 g
  • 6 łyżek (płaskich) mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Masło rozpuścić w małym garnku. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać tak, aby powstała delikatna zasmażka. Stopniowo dolewać mleka nadal intensywnie mieszając. Łatwiej będzie doprowadzić do jednolitej masy (bez grudek) kiedy na chwilę ściągnie się garnek z ognia / płyty. Doprawić, wymieszać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz