niedziela, 4 grudnia 2016

Suflet czekoladowy

W związku z dużym zainteresowaniem pragnę podzielić się z Wami przepisem na suflet czekoladowy. Gwarantuje, że się uda, ponieważ nawet ja, póki co antytalent cukiernczy dokonałam tego cudu. Robi się go szybko z niewielkiej ilości składników.

Składniki na suflet czekoladowy (2 porcje):

  • 3 jajka
  • 90 g masła
  • 125 g czekolady deserowej (ja preferuję gorzką, bo deser wychodzi naprawdę bardzo słodki)
  • 70 g cukru pudru
  • 50 g mąki pszennej tortowej

Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Rozpuścić połamaną na kostki czekoladę wraz z kawałkami masła w kąpieli wodnej. Powoli dosypywać do jajek mąkę cały czas mieszając. Wlać ciepłą masę z czekolady i masła. Wymieszać. Nasmarować foremki masłem, zalać masą i włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec 7 minut do wyrośnięcia sufletów i ich zarumienienia.

2 komentarze: