wtorek, 8 listopada 2016

Tagliatelle z pastą truflową w sosie śmietanowym

Zupełnie nowe dla mnie smaki :) Od dawna myślałam o spróbowaniu tego typu dania i udało się. Po skosztowaniu "surowej" pasty nie wzbudziła ona mojego zainteresowania (żeby nie powiedzieć, że mi nie smakowała). Po obróbce nabrała jednak zupełnie innego wymiaru.

Składniki na tagliatelle z pastą truflową w sosie śmietanowym (2 porcje):



  • makaron tagliatelle około 200 - 250 g
  • pasta truflowa około 80 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 opakowania śmietany 18 %
  • pietruszka
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • parmezan (dużo!)

Obrać i pokroić w drobną kostkę czosnek, podsmażyć na oliwie. Dodać pastę truflową i doprawić solą oraz pieprzem. Wlać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli sos jest zbyt kwaśny dodać łyżeczkę cukru. Na koniec dodać łyżkę lub dwie posiekanej pietruszki, wymieszać. Ugotowany w osolonej wodzie makaron połączyć z sosem. Posypać dużą ilością parmezanu i udekorować kilkoma listkami bazylii. W trakcie jedzenia dodałam później kawałki pomidora malinowego i muszę powiedzieć, że nadal było ono smaczne. 

Uprzedzam, że jest to specyficzny smak i należy sprawdzić komu przypadnie on do gustu, a komu nie. Dla mnie raz na jakiś czas to miła odmiana makaronowa. Warto próbować nowych smaków nawet jeśli okaże się, że to nie ten, bo możemy odkryć coś wyjątkowego. Planuję powrócić do Włoch, skąd przywiozłam pastę truflową, i spróbować tego dania tam na miejscu. Włochy to moja niezmienna miłość od ośmiu lat (wtedy pierwszy raz byłam w Rzymie). Niedługo wpis o włoskich smakach z mojej podróży poślubnej!

2 komentarze:

  1. Hej, czy możesz zdradzić jakiej firmy jest Twoja pasta truflowa? :)

    OdpowiedzUsuń