niedziela, 23 października 2016

Duszony schab w sosie własnym

Genialne, proste, pełne smaków danie. Ilość składników jest naprawdę zaskakująca. Nie potrzeba "sztucznych" sosów, by wydobyć z mięsa aromat. Sos dosłownie robi się sam.

Składniki na duszony schab w sosie własnym (około 4 porcji):


  • schab bez kości około 400 g
  • 3 cebule
  • sól
  • mąka do oprószenia mięsa

Mięso pokroić tak jak na kotlety i delikatnie rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i oprószyć mąką. Podsmażyć aż mięso się zarumieni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i także podsmażyć. Przełożyć do jednego garnka albo woka cebulę i mięso. Zalać dwoma szklankami wody i dusić pod przykryciem około 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając i uzupełniając brak wody.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz