sobota, 15 października 2016

Ciasto z dyni

Kolejny pomysł na dynię. Bardzo proste ciasto, które wychodzi za każdym razem. Jak zdążyliście zauważyć nie jestem typem cukiernika, ale to ciasto umiem zrobić i polecam. Łatwe i smaczne. Najlepiej smakuje na drugi dzień.


Składniki na ciasto z dyni (20x60 cm):


  • dynia 500 g
  • mąka 300 g (2 szklanki)
  • cukier puder 300 g (2 szklanki)
  • masło 200 g
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • łyżeczka soli
  • rodzynki 
  • orzechy

Rodzynki i rozdrobnione orzechy zalać wrzątkiem. Przesiać przez sitko mąkę, a następnie dodać cukier, przyprawę, proszek dopieczenia, sodę oraz sól. Odcisnąć i dodać bakalie. Dokładnie wymieszać. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Roztopić masło. Ubijać jajka z równoczesnym powolnym dolewaniem masła. Wymieszać z suchymi składnikami. Odcisnąć nadmiar wody z dyni. Dodać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać. Piec w natłuszczonej blasze przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz