czwartek, 8 września 2016

Kurczak z dynią w pomidorowym sosie (namiastka indyjskich smaków)

Pomysł ten był długo wyszukiwanym. Był on konsekwencją dostania od mojej babci olbrzymiej dyni. Jako, że nie przepadam za zupą dyniową albo trafiłam na zły przepis stwierdziłam, że poszukam czegoś innego. Byliśmy już w indyjskiej restauracji, którą z resztą opisywałam na blogu i okazała się ona totalną rewelacją, więc przepis ten wzbudził moje zainteresowanie.


Składniki na kurczaka z dynią w pomidorowym sosie (3-4 porcje):


  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • dynia około 300 g
  • puszka krojonych pomidorów
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • masło (2 łyżki)
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta chili
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • łyżka imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki

Kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić w dużej wielkości kostkę i zamarynować w przyprawach (sól, pieprz, ostra papryka, chili, kurkuma, imbir, cynamon, przeciśnięty przez praskę czosnek) na czas około 30 minut do godziny. Obrać dynię ze skóry i wydrążyć zbędny środek z pestkami, pokroić w średniej wielkości kostkę. Obsmażyć na maśle kawałki kurczaka i przerzucić do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć obficie posoloną dynię, Przerzucić dynie do garnka z kurczakiem. Kiedy garnek będzie już podgrzewany stopniowo dodawać mleczko kokosowe tak, aby nie przerwać procesu gotowania. Gotować do uzyskania miękkości dyni (konsystencja w sposób łatwo obserwowalny ulega zmianie). Dodać krojone pomidory i zagotować przez około 2 minuty. Przed podaniem dania należy posypać je natką pietruszki,

Moja propozycja podania kurczaka z dynią w pomidorowym sosie z natką pietruszki i ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz