poniedziałek, 23 maja 2016

Grillowany kurczak z parmezanem, pomidorem i bazylią

Na grillowanie nadszedł czas, więc zanim dodam kolejne makarony wrzucam przepis na pysznego, soczystego kurczaka z grilla.


Grillowany kurczak z parmezanem, pomidorem i bazylią (4 porcje):



  • filet z kurczaka około 500 g
  • sól 
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • oregano
  • bazylia
  • oliwa z oliwek
  • starty parmezan (około 2 - 3 łyżki)
  • 2 pomidory
  • kilka listków bazylii

Pokroić pomidory, przygotować świeżą bazylię. Filety oczyścić i pokroić. Zamarynować na minimum godzinę w przyprawach i oliwie. Nie podaję ilości przypraw, ponieważ wszystko to zależy od tego czy ktoś lubi ostre, słone etc. Grillować około 5 minut z każdej strony. Kiedy widać, że mięso jest już praktycznie gotowe posypać parmezanem i odczekać około 2 minuty aż się zacznie rozpuszczać. Na talerzu udekorować pomidorem, pozostałymi wiórkami parmezanu i bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz