środa, 9 marca 2016

Meksykańska potrawka z kurczaka

Kurczak inaczej dla tych, którzy szukają jakiejś interesującej odmiany. Jak zwykle zachęcam do przygotowania i spożycia, a nawet poczęstowania gości. Wszystkie potrawy, które tu publikuję są dla mnie przepyszne i gorąco je polecam. Potrawkę jednego dnia jadłam z ryżem, a drugiego z makaronem. Pasuje ona także do kaszy, tak więc wybierajcie to, co wy lubicie. Bardzo szybkie danie!


Składniki na meksykańską potrawkę z kurczaka (około 6 porcji):


  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 puszki pomidorów
  • 1,5 puszki kukurydzy
  • 1,5 puszki czerwonej fasoli
  • 3 czerwone papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 - 3 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 - 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • duża szczypta bazylii
  • duża szczypta oregano
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • płaska łyżka soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku

Kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na średniej wielkości kawałki i posypać solą oraz pieprzem. Podsmażyć do ścięcia się mięsa (wtedy też smażyć drobno posiekany czosnek). Dodać pokrojoną w słupki paprykę i wlać pomidory. Chwilę dusić, a następnie przelać do garnka. Dodać po uprzednim odsączeniu czerwoną fasolę i kukurydzę. Gotować 5 minut. Przyprawić i dodać koncentrat pomidorowy. Dusić około 10 minut, aby smaki się przeszły. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz