niedziela, 31 stycznia 2016

Kurczak curry

Podsyłam Wam moje wczorajsze smaki :) Lubię przyprawy, zioła, niecodzienne aromaty... Tego dnia naszła mnie ochota na curry... Tak po prostu.


Składniki na kurczaka curry (6 porcji):


  • podwójna pierś z kurczaka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki curry
  • łyżka kurkumy
  • 2 łyżeczki papryki chilli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz (duża ilość) 
  • natka pietruszki

Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki. Doprawić pieprzem, solą, papryką. Dodać oliwę, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek. Dokładnie wymieszać i odstawić zamarynowego kurczaka na około 3 godziny. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Wrzucić kurczaka i smażyć do zarumienienia. Odlać nadmiar oleju i przyprawić curry oraz kurkumą. Dodać śmietanę oraz cukier. Gotować 10 minut, mieszając aby potrawa się nie przypaliła. Przed podaniem posypać świeżą zieloną pietruszką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz