niedziela, 20 grudnia 2015

Karkówka zapiekana w sosie

Mięso za którym osobiście nie przepadam. Mój tata i narzeczony zajadają się nim na grillu, a ja nieszczególnie. Owszem spróbuję, ale rewelacji nie ma. Tutaj w zupełnie innej odsłonie... Wyszło delikatne, soczyste, przepyszne... I znowu wszyscy zastanawiali się co to za mięso :)


Składniki na karkówkę zapiekaną w sosie (5 porcji):



  • karkówka wieprzowa 1 kg
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • mąka (do oprószenia mięsa)
  • 0,6 l wody
  • kostka rosołowa
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka kwaśnej śmietany 12%
  • łyżeczka cukru
  • słodka i ostra papryka
  • oregano
  • bazylia

Karkówkę pokroić na średniej grubości plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące i smażyć na patelni do zarumienienia. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć pokrojoną w plastry cebulą. Do garnka nalać wodę, dodać przecier pomidorowy i pokrojony w cieniutkie plasterki ząbki czosnku. Dosypać cukier i dodać śmietanę. Wrzucić kostkę rosołową. Doprawić sos pieprzem, paprykami, oregano i bazylią cały czas mieszając.
Wlać do naczynia z mięsem i cebulą. Wstawić do nagrzanego piekarnika w 190 stopni. Piec 70 minut od czasu do czasu mieszając.


Przed wstawieniem do piekarnika.


Danie gotowe do zjedzenia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz