niedziela, 20 września 2015

Kluski śląskie

Moja wczorajsza zachcianka. Zastanawiałam się co ugotować i trafiłam na kluski śląskie, których dawno nie jadłam, a że chciałam zrobić też mięso w sosie własnym duet ten spasował do siebie jak ulał :)


Składniki na kluski śląskie (3 - 4 porcje):


  • ziemniaki 1 część (ja użyłam 1 kg)
  • mąka ziemniaczana 1/4 części
  • jajko
  • sól

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie dokładnie ugnieść. Poczekać aż przestygną. Wygładzić ziemniaki tak, aby tworzyły równą warstwę. Podzielić ubite ziemniaki na cztery części, wyjąć jedną i zasypać mąką. Dodać z powrotem wcześniej wyjęte ziemniaki, wbić jajko i dosolić. Formować wałek i kroić na części z których później należy lepić kulki i robić wgłębienie kciukiem. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować 2 minuty od wypłynięcia na jej powierzchnię.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz