sobota, 19 września 2015

Jajecznica amore

Moje dzisiejsze śniadanko. Oczywiście zrobione zaraz po tym jak wymyśliłam co na obiad ;) Nazwałam jajecznicę amore, ponieważ jest ona specjalnością mojego narzeczonego. Tak, więc kiedy zostaję u niego mam podawane pyszne aromatyczne śniadanie. Ostatnio wyjawił mi jej sekret. Tak swoją drogą pałam miłością do jajek chyba w każdej postaci i nigdy nie przestanie mnie zadziwiać ile kombinacji można z nimi stworzyć.


Składniki na jajecznicę amore (1 porcja):


  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 małego pomidora
  • plaster szynki
  • 2 jajka
  • sól
  • masło

Rozgrzać na patelni masło. Podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać pokrojonego drobno pomidora. Smażyć kilka minut. Wrzucić potargany plater szynki i smażyć kolejne 1 - 2 minut. Wbić jajka i posolić. Smażyć na małym ogniu często mieszając. Jajecznica ma być przyjemna w konsystencji. Należy uważać, aby jej struktura znajdowała się pośrodku jajecznicy ściętej, a leistej. Nie jest to trudne do zrobienia, nie zniechęcajcie się po pierwszej nieudanej próbie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz