niedziela, 13 września 2015

Dżem z cukinii

Postanowiłam po raz kolejny spróbować z cukinią czegoś nowego i już widzę, że opłacało się :)


Składniki na dżem z cukinii (1,5 słoiczka po 300 ml):



  • cukinia 2 kg
  • 2 galaretki o smaku pomarańczowym
  • cukier 300 g
  • łyżka żelatyny
  • 2 łyżki kwasku cytrynowego

Cukinie obrać, a następnie usunąć z nich watę z nasionami. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zasypać cukrem. Pozostawić na 12 godzin. Podsmażyć na patelni do zagęszczenia. Dodać pozostałe składniki i gotować przez kolejne 20 minut co chwilę mieszając. Gorący dżem przelewać od razu do słoików i szybko zakręcać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz