sobota, 22 sierpnia 2015

Schabowe po gruzińsku

Przepis zaczerpnięty ze strony mojej kulinarnej koleżanki, prowadzącej blog "Dieta moja pasja". Moim rodzicom marzyły się schabowe, a ja wyszłam z założenia, że zwykłe schabowe mogą sobie zrobić sami lub w tygodniu, kiedy po pracy będę miała mniej czasu. Sobota i niedziela to dni w które zamierzam robić bardziej pracochłonne / czasochłonne rzeczy (jeśli tylko starczy mi sił po ciężkim tygodniu! ;)). Tak czy siak jestem przeszczęśliwa, że mam dobrą propozycję współpracy w zawodzie (nawet jeśli będę się musiała nauczyć organizacji czasu na bardzo wysokim poziomie trudności).


Składniki na schabowe po gruzińsku (3 porcje):


  • 3 kawałki schabu
  • 2 jajka
  • sól
  • bułka tarta
  • pieczarki 200 - 250 g
  • ząbek czosnku
  • 3 garście posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • masło
  • ser żółty 3 - 4 plasterki

Kotlety rozbić, posolić i zamoczyć na około 20 minut w rozbełtanym jajku. Po tym czasie obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano. Orzechy podzielić na mniejsze kawałki i uprażyć, ściągnąć z patelni. Oczyścić pieczarki i pokroić w ćwiartki. Podsmażyć na maśle na patelni razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Smażyć tak, aby pietruszka zachowała swój kolor po czym dorzucić orzechy i dokładnie wymieszać. Nakładać porcjami na wysmażone schabowe. Każdy zakryć serem żółtym i zapiec na patelni pod przykryciem przez około 2-3 minuty, tak aby ser się rozpuścił. Uwaga: miałam orzechy z zeszłego roku, więc po obraniu zalałam je na około 10 minut wrzątkiem, aby zmiękły.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz