piątek, 21 sierpnia 2015

Nadziewane muszle makaronowe

Przepis zaczerpnięty z "Rodzinnej książki kucharskiej Kuroniów". Szukałam dania bezmięsnego, którego jeszcze nie robiłam, a która spełniłaby moje "zachcianki" smakowe dnia dzisiejszego :)


Składniki na nadziewane muszle makaronowe (3 - 4 porcje):


  • makaron muszle 16 sztuk
  • pieczarki około 300 g
  • ser feta około 150 g
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • cebula
  • przecier pomidorowy 300 g
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Pieczarki oczyścić i pokroić w paski oraz kostkę, podsmażyć na patelni. Ostudzone wymieszać z posiekaną natką pietruszki oraz serem feta pokrojonym w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Na kolejnej patelni podsmażyć posiekany czosnek i cebulę, wlać przecier pomidorowy i przyprawić solą oraz pieprzem. Wlać do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie ugotować makaron i przelać zimną wodą. Ostudzone muszle makaronowe napełniać nadzieniem (muszla = łyżeczka farszu). Ułożyć na sosie i zapiekać w piekarniku 20 minut w 180 stopniach.


Jeszcze przed włożeniem do piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz