wtorek, 28 lipca 2015

Pstrąg tęczowy z grilla

Wrzucam obiecany przeze mnie kilka dni temu przepis na grillowaną rybę. Prosty, a przy tym smaczny i zdrowy. Kolejna alternatywa dla grillowanych mięs.


Składniki na pstrąga tęczowego z grilla (4 porcje):


  • 4 pstrągi tęczowe (patroszone)
  • przyprawa do ryb lub jeśli ktoś nie ma: sól, zioła, opcjonalnie papryka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • masło

Rybę umyć. Ja zawsze odkrawam głowę, płetwy i ogon, chociaż wiem, że rybę można by było grillować i z tymi częściami. Pogłębić nacięcia w rybie i otworzyć szeroko, tak aby ją doprawić i obficie pokropić sokiem z cytryny. Posiekać drobno zieloną pietruszkę i równomiernie rozdzielić do wnętrz ryb. Na koniec dodać kawałki (niewielkie; po dwa lub trzy) masła. Rybę złożyć i szczelnie owinąć folią aluminiową. Grillować około 20 minut. Na końcu grillowania najlepiej jest otworzyć ryby na grillu, wciąż leżące na folii i zobaczyć czy są one już gotowe, a przy tym wycieknie z nich nadmiar nagromadzonego masła i wody. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz