sobota, 25 lipca 2015

Klopsy w sosie pieczarkowym

Wiem, że miała być ryba z grilla i będzie, ale jutro, ponieważ dziś publikuję pierwszy raz robione przeze mnie klopsy. Rozpływały się w ustach!


Składniki na klopsy w sosie pieczarkowym (3 porcje):


  • mięso mielone wieprzowe około 500 g
  • pieczarki około 500 g
  • jajko
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • kostka grzybowa
  • śmietana 30%
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki bułki tartej

Cebulę pokroić w małą kostkę, a pieczarki w paski i podsmażyć na maśle. Połowę pozostawić na patelni, a drugą połowę dokładnie zmieszać z mięsem i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 3 łyżki bułki tartej i formować średniej wielkości kulki. Smażyć z każdej strony do zarumienienia. Do pieczarek z cebulą, pozostałych na patelni dodać szklankę bulionu grzybowego, śmietanę (6 łyżek) i mąkę. Dokładnie wymieszać, aby nie zrobiły się grudki. Zagotować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz