niedziela, 12 lipca 2015

Jagodzianki babuni

Weekendowy pobyt u rodziny narzeczonego zaowocował tym, że namówiliśmy jego babcię do zrobienia jagodzianek. Jagody z lasu były, więc taka nas naszła ochota. Jest to sposób stary jak świat i tak przyrządzone jagodzianki najlepiej smakują w tym samym dniu. Podjadaliśmy jeszcze ciepłe ;)


Składniki na jagodzianki babuni (33 średniej wielkości sztuki):


Ciasto 1 kg:
  • kostka drożdży
  • 4 jajka
  • pół margaryny
  • 1 - 1,5 szklanki mleka (letniego!)
  • mąka około 500 g
  • cukier do smaku
Nadzienie:
  • jagody
  • cukier

Kostkę drożdży, część mleka, jajka, cukier oraz margarynę połączyć i zmiksować.Dodać pozostałą część mleka i mąki. Rozrobić. Odstawić ciasto i czekać aż wyrośnie. Ponownie rozrobić i odstawić do wyrośnięcia. Jagody zasypać cukrem. Ciasto podzielić na małe kulki do których babcia dawała po łyżce nadzienia, ale jeśli ktoś woli dodać więcej to można tylko tak, aby udało się skleić bułeczkę. Piec do zarumienienia w temperaturze 180 stopni, około 15 - 20 minut. Najlepiej jest na bieżąco sprawdzać jak wyglądają jagodzianki.



2 komentarze:

  1. Jadłem ostatnio jagodzianki od babci właśnie...:)
    mniam mniam...kocham!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ogólnie nie lubię drożdżówek, ale takie prosto z pieca są rewelacyjne :)

      Usuń