wtorek, 23 czerwca 2015

Gulasz na ostro w winie

Coś w sam raz na Dzień Taty. Mięso, wino, ostre... Mmmm.


Składniki na gulasz na ostro w winie (4 porcje):


  • mięso z łopatki wieprzowej około 500 g
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • duża papryka
  • duża marchewka
  • puszka krojonych pomidorów
  • puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • sól
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • wino półwytrawne około 200 ml
  • bulion warzywny około 250 ml

Mięso z łopatki wieprzowej pokroić w paski, a cebulę w dużej wielkości kostkę. Czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na patelni cebulę z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodać mięso i czosnek. Podsmażyć do ścięcia się mięsa. Pokroić paprykę w paski i później połówki. Marchewkę pokroić w plasterki. Po kilku minutach wrzucić na patelnię paprykę i marchewkę. Smażyć kolejne 5 minut. Dodać przecier, pomidory, wlać bulion warzywny i wino. Przyprawić. Dusić pod przykryciem około 30 minut. Dodać odsączoną fasolę i dusić kolejne 15 - 20 minut. Doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba.


2 komentarze:

  1. mięso + wino + papryczka chili = dla mnie połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie także :) dziś go gotuję ;)

      Usuń