czwartek, 18 czerwca 2015

Dżem truskawkowy z białą czekoladą i wanilią

Cena truskawek poszła w dół, więc czas na przetwory. Dziś wypróbowałam niedawno znaleziony przepis na dżem truskawkowy z białą czekoladą i wanilią. Zastanawiam się jeszcze nad dżemem truskawkowym lub dżemem truskawkowym z rabarbarem...


Składniki na dżem truskawkowy z białą czekoladą i wanilią (2,5 - 3 słoiczki):


  • 1,5 kg truskawek
  • biała czekolada 150 g
  • 1/2 laski wanilii
  • cukier biały 250 g
  • łyżeczka soku z cytryny
  • cukier żelujący 80 g

Truskawki umyć i usunąć szypułki, a następnie pokroić na ćwiartki. Zasypać białym cukrem i odstawić na godzinę. Zagotować truskawki. Dodać pokruszone kostki białej czekolady, sok z cytryny i ziarna z laski wanilii oraz cukier żelujący. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Gotować przez 1,5 - 2 godzin. Wlewać wrzący dżem do słoiczków i od razu mocno zakręcać. Po ostygnięciu odwrócić do góry nogami i wcisnąć klips.


P.S. Może słoiczki po ćwikle nie prezentują się oszałamiająco, ale smak jest rewelacyjny! :)
P.P.S. Bardzo słodki! Nie jest bardzo gęsty. Ma raczej konsystencję syropu. Super dodatek do deserów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz