sobota, 30 maja 2015

Szaszłyki z dorsza

Szaszłyki w rybnej wersji. Dorsz wyszedł miękki i soczysty, wprost rozpływający się w ustach. Dziś gotowałam w kuchni narzeczonego, co widać na zdjęciach ;)


Składniki na szaszłyki z dorsza (4 sztuki):


  • filet z dorsza 250 g
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki (może być też i zielona jeśli ktoś lubi jeść kolorowo, ale nie zastałam jej na półce sklepowej)
  • 9 średnich pieczarek
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka startej skórki cytrynowej

Rybę pokroić w kostkę średniej wielkości. Doprawić solą i pieprzem, zalać sokiem z cytryny i odstawić na czas krojenia papryki i pieczarek. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, pieczarki zaś przekroić na pół. Nabijać naprzemiennie na wykałaczkę. W szklance wymieszać 3 łyżki oliwy z ziołami i skórką cytrynową. Polać szaszłyki w trakcie grillowania. Grillować przez około 15 - 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz