środa, 20 maja 2015

Sałatka z serem feta

Wczoraj opublikowałam przepis z grillowanym kurczakiem w piwie i na zdjęciu propozycji podania dania przemyciłam sałatkę z serem feta. W tradycyjnym wydaniu jadłam ją bez żurawiny i pestek słonecznika, ale ostatnio zmodyfikowaliśmy ją wspólnie z sąsiadami. Wyszła przepysznie.


Składniki na sałatkę z serem feta (4 porcje):


  • 3 pomidory
  • 1 duży ogórek
  • kostka półtłustego sera feta
  • 3 liście sałaty (lodowej)
  • pestki słonecznika
  • żurawina
  • bazylia
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • olej lub oliwka
  • sok z cytryny (łyżka)

Pomidory i ser feta pokroić w kostkę, a ogórek w paski i później ćwiartki. Potargać liście sałaty na średniej wielkości kawałki. Przyprawić i wymieszać. Dodać do smaku pestki słonecznika i żurawinę. Polać olejem lub oliwką oraz sokiem z cytryny. Wymieszać.


2 komentarze: