piątek, 29 maja 2015

Kurczak w chrupiącej panierce

Dzisiaj serwuję wam kurczaka w chrupiącej panierce, mój wczorajszy eksperymentalny obiad :)


Składniki na kurczaka w chrupiącej panierce (3 porcje):

Marynowany kurczak.

  • 6 podudzi z kurczaka
  • jogurt naturalny 500 g
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • płaska łyżka mąki
  • płatki kukurydziane 200 g

Podudzia kurczaka umyć, osolić i doprawić pieprzem. Zrobić nakłucia w mięsie wykałaczką. Zalać marynatą złożoną z jogurtu, ziół, przypraw i posiekanego czosnku. Trzymać w niej mięso przez 3 godziny. Ściągnąć nadmiar marynaty. Wymieszać mąkę i rozdrobnione płatki kukurydziane. Panierować. Smażyć po 20 minut z każdej strony na rozgrzanym oleju. Usmażonego kurczaka można na koniec ewentualnie poddusić do całkowitej miękkości.


2 komentarze:

  1. Jaka chrupiąca panierkaaaaa :) Często robię podobnego kurczaka , tylko marynuję w maślance.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest też wersja w maślance, ale ja maślanki mniej lubię :P A co do niej dodawałaś dobrego? To samo czy coś innego?

      Usuń