wtorek, 19 maja 2015

Grillowany kurczak w piwie

Jak już wcześniej zapowiedziałam dziś przepis na grillowanego kurczaka w piwie. Nadchodzą słoneczne dni, a więc będzie coraz więcej okazji do grillowania.


Składniki na grillowanego kurczaka w piwie (4 porcje):


  • filet z kurczaka około 680 g
  • pieprz
  • sól
  • bazylia
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • papryka ostra i słodka
  • piwo 300 ml

Filety podzielić i delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić pieprzem, solą i ziołami. Wrzucić do głębokiego naczynia i zalać piwem. Odstawić na minimum godzinę. Grillować. W międzyczasie można polewać wyłożone na ruszcie mięso pozostałym piwem z przyprawami. Spowoduje to, że mięso będzie bardziej soczyste.


Propozycja podania dania.

2 komentarze:

  1. Lubię mięsa z dodatkiem piwa, są nie dość że soczyste to nabierają jeszcze fajnego smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że myślimy podobnie :)

      Usuń