piątek, 10 kwietnia 2015

Spaghetti bolognese

Przepyszne danie dla dużych i małych; odpowiednie na każdy dzień tygodnia. Specjalnie dla miłośników kuchni włoskiej przepis na makaron z sosem pomidorowym i mięsem mielonym.


Składniki na spaghetti bolognese (4 porcje):


  • około 600 g mięsa mielonego
  • 4 pomidory
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki w soku pomidorowym (400 g, jeśli ktoś nie chce takich stosować można użyć więcej świeżych pomidorów)
  • przecier pomidorowy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano 
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz
  • makaron spaghetti

Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i bardzo drobno posiekany czosnek. Po około 4 minutach dodać mięso mielone. Rozdrabniać i mieszać mięso aż się podsmaży. Dodać soli i pieprzu. Wyparzyć i obrać skórkę z pomidorów, a następnie pokroić w kostkę i dodać do mięsa z cebulą. Wlać puszkę pomidorów krojonych bez skórki w soku pomidorowym i wymieszać całość. Dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki oregano i 15-20 posiekanych listków bazylii. Poczekać aż sos zacznie się gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotować makaron spaghetti i połączyć z sosem wedle uznania. Można dodać ser żółty i ozdobić całość świeżymi listkami bazylii.


Propozycja podania dania:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz