wtorek, 14 kwietnia 2015

Schab po bałkańsku z ryżem curry

Schab po bałkańsku to danie, które mnie zachwyciło odkąd ugotowałam je po raz pierwszy. Smak i aromat są nie do opisania. Idealnie komponuje się z ryżem curry z którym zawsze je podaję, ale można użyć także innego składnika (dowolność jest tutaj naprawdę ogromna). 


Składniki na schab po bałkańsku (3 - 4 porcje):

(Na zdjęciu jest widoczna ilość produktów na 6 - 8 porcji)

  • 500 g schab bez kości
  • 1 duża papryka
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 4 - 5 pomidorów
  • 250 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól
  • słodka papryka
  • ryż
  • curry

Schab pokroić w drobne paski. Posypać solą i pieprzem, a następnie smażyć do zarumienienia przez 20 minut. Zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w piórka. Usmażyć na patelni cebulę z ząbkiem czosnku (w całości). Dodać mięso oraz paprykę pokrojoną w paski i pieczarki pokrojone w słupki. Dusić pod przykryciem 15 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz tak samo pokrojony ogórek. Całość wymieszać. Dusić 25 - 30 minut. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Ugotować ryż. Torebki rozciąć i wsypać na drugą patelnię. Lekko podsmażając dosolić jeśli jest taka potrzeba, dodać pieprzu, odrobinę papryki i sporą ilość przyprawy curry.


Propozycja podania dania:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz