środa, 15 kwietnia 2015

Filety z kurczaka przekładane szynką i serem żółtym, panierowane w bułce tartej z sezamem

Porcja należy do zdecydowanie dużych, dlatego też filet można podawać z niewielką ilością dodatków bądź z samymi sałatkami. Dla mniej głodnych można użyć połowy składników przeznaczonych na filet. Porcja ta będzie jednak idealna dla osób, które lubią więcej zjeść. Sezam zawarty w panierce zapewni mięsu dodatkową kruchość i świeżość.


Składniki na filety z kurczaka przekładane szynką i serem żółtym,
 panierowane w bułce tartej z sezamem (3 duże porcje):

Propozycja podania dania.

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 4 duże plastry szynki wieprzowej
  • 3 grubsze plastry sera żółtego Gouda
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sezam
  • sól

Filety przekroić i ubić, a następnie oprószyć solą. Ułożyć na jednej części fileta jeden plaster szynki, plaster sera żółtego i ponownie kawałek szynki. Przykryć drugą częścią fileta. Powtórzyć z kolejnymi dwoma podwójnymi kawałkami mięsa. Panierować w mące, jajku i bułce tartej zmieszanej z sezamem. Jego ilość dodać wedle uznania. Usmażyć. 


Danie w przekroju:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz